O nama

Boris Žitnik CV

Boris Žitnik
Boris Žitnik
Direktor/CEO

Boris Žitnik je utemeljio OMNIAconsult 1995. Bila je to prva agencija za istraživanje IT tržišta u Hrvatskoj i regiji. Aktivnost tvrtke započinje istraživanjem tržišta osobnih računala, pisača i monitora te nekoliko konzaling projekata za pojedine klijente. Djelovanje OMNIAconsulta ubrzo je prepoznato od vodeće svjetske kuće za istraživanje IT tržišta, International Data Corporation (IDC), koja se pojavljuje s nakanom da proširi obuhvat istraživanja i na nastajuća, brzo rastuća IT tržišta Hrvatske i zemalja u regiji. Nekoliko godina OMNIAconsult radi kao ugovorni agent IDC-a. U 2001, IDC odlučuje da utemelji lokalnu podružnicu, IDC Hrvatska i poziva g. Žitnika (zajedno s personalom) da rukovodi novoutemeljenom podružnicom i razvija poslovanju IDC-a u zemlji i regiji. U godinama koje slijede, tvrtka, 2004. preimenovana u IDC Adriatics proširuje svoje djelovanje širom regije (otvara urede u Ljubljani i Beogradu i uspostavlja mrežu ugovornih agenata u ostalim zemljama regije), postiže izvrsne poslovne rezultate i dostiže neusporedivu poziciju u IT zajednici u zemlji i regiji.

  1. Žitnik radi za IDC od 2001. do 2013. godine kao izvršni direktor i vodeći analitičar. Upravlja tvrtkom i vodi istraživanje, analizu i i predviđanja kretanja na IT tržištima Hrvatske, Slovenije. Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Autor je velikog broja market intellingence izvještaja i sudjeluje u brojnim konzalting projektima za IT poduzeća, tvrke korisnike informatičke tehnologije kao i državna tijela i profesionalne strukovne organizacije (gospodarske komore i ICT asocijacije).

Uz market intelligence radove, g. Žitnik uvodi i osmišljava metodologiju za praćenje i analiziranje IT industrije spomenutih zemalja, koja ima za cilj pružanje analitičkih podloga nadležnim vladinim organima, stukovnim asocijacijama i akademskoj zajednici za definiranje razvojne strategije ICT sektora. Za taj doprinos g. Žitnik je dobio IDC-evu globalnu nagradu za inovacije 2007. godine.

Za vrijeme rada za IDC g. Žitnik je vodio, a određeni broj i osmislio, šezdesetak IT konferencija s, u dano vrijeme aktualnim i značajnim IT temama. Kao svojevrsni treći stup IDC je time je spajao potražnju tj. krajnje korisnike informatičke tehnologije s ponudom koju su pružala IT poduzeća.

  1. Žitnik je član strukovnih udruženja, održao je brojne prezentacije i široko je citiran u medijima. Naročito značajno je njegovo autorstvo godišnjih izvještaja „Top IT hrvatskih 100 poduzeća“ koji je petnaestak godina u nizu pisao za InfoTrend. Te su studije bile nezaobilazni potokaz IT zajednici i izvor za povijest hrvatske IT industrije. U kasnijoj fazi „Top IT 100“ pripremani su i za Adriatic tržište kao cjelinu, Sloveniju i Srbiju te „Top IT 50“ za Makedoniju i Albaniju.
  2. Zitnik je inicirao i osmislio IDC CIO klub Croatia. Osnivački sastanak održan je krajem 2012. godine. Tijekom 2013. održano je daljnjih pet tematskih sjednica kluba hrvatskih direktora informatike.

S početkom 2014. g. Žitnik se vraća u OMNIAconsult i nastavlja s istraživanjem IT tržišta i industrije i pružanjem uz to vezanih savjetovnih usluga.

Prije nego li je osnovao OMNIAconsult, g. Žitnik radio je kao znanstveni asistent na zagrebačkom sveučilištu (katedra Međunarodne ekonomije); direktor makroekonomskog sektora u Državnom zavodu za makroekonomske analize i predviđanja; pročelnik Odjela za međunarodne ekonomske odnose u Ministarstvu vanjskih poslova i osnivač i član uprave Omnia-e, distributera informatičke opreme.